De cognitieve gedragstherapie of tweede generatie gedragstherapie is gekenmerkt door het willen verandering van gedrag, emoties of gedachten over onszelf en de buitenwereld en deze om te buigen in een meer realistisch en positief gedachtengoed. Het idee is dat je het probleem enkel kan aanpakken als je ermee aan de slag gaat. Dit idee vul ik aan met de derde generatie gedragstherapie, wat een nieuwe stroming binnen de gedragstherapie is.

Soms blijf je maar sleutelen aan een probleem, zonder eruit te komen of je vecht tegen iets wat niet te veranderen is en op dat moment kunnen we gebruik maken van de derde generatie gedragstherapie die zich richt op het leren van mindfulness vaardigheden, acceptatie en het effectiever leren omgaan met emoties, cognities, gedachten en gevoelens zonder deze rechtstreeks te willen veranderen. We zoeken de indirecte weg om het probleem kleiner en/of minder belangrijk te maken.

De derde generatie technieken gebruikt methoden gericht op het hier en nu, van een afstand cognities observeren en onderscheid maken tussen pijn en de reactie op de pijn. Het gaat om wat je denkt over een situatie en niet over de situatie zelf.

Met behulp van Mindfulness of meditatie-technieken leert de derde generatie gedragstherapie je bijvoorbeeld om met je piekergedachten om te gaan. Het idee is dat gedachten maar gedachten zijn en dat je er niet per se iets mee hoeft te doen. Daarnaast wordt geleerd dat je kunt handelen ondanks je angstige of deprimerende gedachten. Deze gedachten zijn niet werkelijk waar, maar alleen jouw weerspiegeling van de werkelijkheid. Ook al blijft je hoofd maar gedachten produceren, je leert om je daar niet meer door te laten meeslepen en je te concentreren op het hier en nu. Zo kan je weer rustig worden en weer bewust kiezen voor de stappen die je wilt zetten in je leven.

Ook gebruik ik de transpersoonlijke therapie die aandacht heeft voor de diepere betekenis van alles wat ons overkomt.