Therapie voor Hooggevoelige Personen (HSP)

 

Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap, maar het kan soms ook uitdagend zijn. Als je hooggevoelig bent, ervaar je de wereld intenser: geluiden, emoties en zelfs subtiele veranderingen in je omgeving kunnen je diep raken. Dit kan leiden tot gevoelens van overprikkeling, vermoeidheid, of het gevoel dat je “anders” bent dan anderen. Als hoogsensitief persoon begrijp ik deze uitdagingen goed en bied ik therapie aan die speciaal is afgestemd op jouw unieke ervaringen en behoeften.

In mijn therapie voor hooggevoelige personen help ik je om je gevoeligheid te omarmen en deze in te zetten als een kracht in plaats van een last. Samen werken we aan het vinden van balans, het leren stellen van grenzen en het ontwikkelen van praktische strategieën om beter met prikkels om te gaan. Tijdens onze sessies maak ik gebruik van technieken zoals mindfulness en cognitieve gedragstherapie (CGT), die je helpen meer rust en veerkracht in je leven te brengen.

AFSPRAAK MAKEN

Contact Formulier NL

Meer over Hooggevoelige Personen (HSP)

 

In 1996 introduceerde de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron de term “hoogsensitief persoon” (HSP), ook wel bekend als “sensory-processing sensitivity.” Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidskenmerk (geen ziekte) dat bij 15 tot 20% van de bevolking voorkomt, zowel bij mannen als vrouwen.

Hooggevoelige mensen vertonen de volgende vier kenmerken:

    1. Diepe informatieverwerking: Ze verwerken en ontvangen informatie op een intense en grondige manier.
    2. Overstimulatie: Ze raken snel overprikkeld door een overvloed aan zintuiglijke en emotionele indrukken.
    3. Emotionaliteit en empathie: Ze ervaren emoties intens en hebben een sterke empathische vermogens.
    4. Fijne gevoeligheid: Ze zijn gevoelig voor subtiele veranderingen, zowel in hun fysieke omgeving als in de emotionele gesteldheid van anderen.

Hooggevoeligheid is zichtbaar in de hersenen. Uit hersenscans blijkt dat HSP’s bij het zien van bepaalde beelden meer hersengebieden activeren dan niet-HSP’s, met name de delen die betrokken zijn bij bewustzijn, aandacht, empathie, zintuiglijke integratie en het plannen van acties.

Hoe komt dit? Bij hoogsensitieve personen ontbreekt een filter dat informatie normaal gesproken sorteert. Hierdoor komt er veel meer informatie binnen, wat ervoor zorgt dat HSP’s sneller overprikkeld, vermoeid of emotioneel raken. Ze kunnen ook gevoeliger zijn voor lawaai en andere externe prikkels.

HSP’s zijn er in alle soorten en maten. Wanneer iemand zijn of haar hooggevoeligheid niet herkent, kan dat leiden tot een gevoel van anders-zijn, vervreemding, en soms zelfs rebellie of depressie. Daarom is het essentieel dat hooggevoelige personen de juiste begeleiding krijgen. Sommigen ontvangen die steun van hun ouders, maar velen groeien op in een omgeving die weinig begrip toont, wat later problemen kan veroorzaken.

Denk je dat je hooggevoelig bent en wil je meer ontdekken over dit onderwerp? Of weet je dat je hooggevoelig bent en wil je leren hier beter mee om te gaan? Heb je problemen waar je alleen niet uitkomt? Neem dan gerust contact met me op.

https://hsperson.com/therapists/seeking-an-hsp-knowledgeable-therapist/belgium/

Nuttige informatie

Werkwijze

 Vanuit een holistisch perspectief ontrafelt de therapie geleidelijk complexe problemen. De flexibele aanpak, variërend in duur en frequentie, past zich aan de unieke behoeften van elke cliënt aan.

Technieken

Verken de kracht van cognitieve gedragstherapie en de innovatieve benadering van de derde generatie. Ontdek hoe mindfulness, acceptatie en effectief omgaan met gevoelens de sleutel zijn tot verandering.

Voor wie?

Of je nu momenten van kwetsbaarheid ervaart of worstelt met zwaardere problemen, deze therapie richt zich op begrip, groei en het ontdekken van innerlijke kracht. Individuele of groepssessies behandelen diverse issues, van hooggevoeligheid tot slaapstoornissen en gezinsdynamiek.